Ferhad İbrahimi ve Ayrılık Şarkısı
Ferhad ismi ile de bilinen Recep İbrahimi, 1935 senesinde İran’ın kuzeyinde bulunan ve Türk nüfusa sahip olan Erdebil kentinde doğar.
O, İran’ın o dönemki siyasi ve sosyal hareketlerinin tam karmaşasında sanat dünyasına girer. Çevresindeki olaylardan beslenen her büyük sanatçı gibi o dönemin olayları Recep İbrahimi’yi de etkiler.
Ancak şiirlerini okuduğumuzda, dönemin siyası durumundan ziyade, sanat dilinin daha güçlü olduğunu görmekteyiz.
Bu konuda Ayrılık şarkısının hikayesinde de göreceğimiz gibi, sansürün daha etkili olduğu ve şairi daha sembolik bir dile sevk ettiği ön görülmektedir. Tüm dünyada bilinecek olan Ayrılık şiirinin el yazısı üzerinde bulunan tarihe göre şiir, 7 Ekim 1956 yılında yazılmıştır.
Tahran’da, 1958’de Ali Selimi ile tanışması onu, İran’ın o dönemdeki Türkçe yazan nadir şairlerden biri yapar. Sözlerini yazdığı “Ağlama” ve “Açıl Seher” şarkılarının İran radyosundan yayımlanması, Ali Selimi ve Vartuş Hanım ile ilk işbirlikleri olur.
Bazı şiirlerinin yayınlanmaması veya kayıt olmaması onların unutulmasına veya başka birilerinin ismi ile anılmasına neden olsa da Ayrılık Şarkısı, hem Ferhad İbrahimi’nin hem de Ali Selimi’nin ismini kendisi gibi unutulmaz yapar.
Fikrimden geceler yatabilmirem.
Bu fikri başımdan atabilmirem.
Neyleyim ki! Sene çatabilmirem.
Ayrılık, ayrılık… Aman ayrılık…
Herbir dertten ala, yaman ayrılık.
Uzundur hicrimden kara geceler.
Bilmirem ben geldim hara geceler.
Buruktur kelbime yara geceler.
Ayrılık, ayrılık… Aman ayrılık…
Herbir dertten ala, yaman ayrılık.
Recep İbrahimi bir söyleşisinde ayrılığın şiiri hakkında şöyle der:
“Ben ayrılık şarkısının şiirini eşim için yazmıştım. Bu şarkı ilk defa Ali Selimi’nin eşi Fateme Kanadi tarafından söylendi ancak hiç bir zaman yayımlanmadı. Daha sonra Reşid Behbudov İran’a geldiğinde biz şarkıyı ona verdik”.
O, bazılarının, Şehriyar’ın Süleyman Rüstem’e yazdığı “aman ayrılık” şiirinden dolayı, ayrılık şarkısının Şehriyar’a ait oluğunu bildiklerini söyleyip, ayrılığı Şehriyar’ın şiirinden daha önce yazdığını belirtir.
Recep İbrahimi ya da daha yaygın bilinen adıyla Ferhad İbrahimi, 2018’de vefat edip, Tahran’ın Beheşt Zehra mezarlığında defnedilir.
Okur Görüşlerine Açık Sayfa